Η εταιρία - Welcome to GreekPeppers

Search
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού

Η εταιρία

Σύντομο ιστορικό/παρουσίαση της μονάδας
Τα θερμοκήπια Δράμας Α.Ε. είναι μια καινοτόμος για τα ελληνικά δεδομένα θερμοκηπιακή μονάδα βιομηχανικού τύπου παραγωγής νωπής πιπεριάς τύπου California όλων των χρωμάτων και ταυτόχρονα εκμεταλλευόμενη την καύση φυσικού αερίου συμπαράγει ηλεκτρικό ρεύμα και θερμότητα την οποία διοχετεύει στο θερμοκήπιο μαζί με τα αέρια της καύσης. Αυτά αξιοποιούνται από τα φυτά κατά το στάδιο της φωτοσύνθεσης με αποτέλεσμα η όλη παραγωγική λειτουργία να γίνεται απόλυτα περιβαλλοντικά φιλική.
Τα θερμοκήπια Δράμας Α.Ε. λειτουργούν από το 2006, απασχολούν 35 άτομα μόνιμο προσωπικό και 30 άτομα σε εποχιακή βάση. Η επιχείρηση παράγει σε θερμοκήπιο έκτασης 100 στρεμμάτων με την πρωτοποριακή μέθοδο της υδροπονίας νωπές πιπεριές κόκκινου, κίτρινου, πορτοκαλί, μωβ και πράσινου χρώματος οι οποίες διατίθενται στην ελληνική αλλά και στην διεθνή αγορά (Γερμανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Τσεχία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία). Παράλληλα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα με την κατανάλωση φυσικού αερίου και με ταυτόχρονη διοχέτευση των καυσαερίων (θερμότητας και διοξειδίου του άνθρακα) εντός του θερμοκηπίου και αξιοποίηση του από τα φυτά αποτρέποντας έτσι οποιαδήποτε έκλυση καυσαερίων στην ατμόσφαιρα και κάνοντας την όλη παραγωγική διαδικασία πλήρως περιβαλλοντικά φιλική. Η  χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων είναι η ελαχίστη καθώς τα λιπάσματα ανακυκλώνονται εντός του συστήματος άρδευσης των φυτών με αποτέλεσμα να επαναχρησιμοποιούνται και να μην μολύνεται το περιβάλλον ενώ γίνεται εκτεταμένη χρήση φυσικών εχθρών (βιολογικές μέθοδοι φυτοπροστασίας) για την αντιμετώπιση των πιθανών ασθενειών.

Περιγραφή των εγκαταστάσεών καθώς και των καινοτόμων μεθόδων παραγωγής
Τα θερμοκήπια Δράμας Α.Ε. από την ίδρυση τους το 2006 έως και σήμερα δραστηριοποιούνται στην παραγωγή νωπής πιπεριάς και συμπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο διοχετεύεται στο εθνικό δίκτυο της ΔΕΗ με ταυτόχρονη αξιοποίηση από τα φυτά των καυσαερίων (θερμότητας και διοξειδίου του άνθρακα) εντός του θερμοκηπίου. Συγκεκριμένα σε γυάλινο υπερσύγχρονο θερμοκήπιο 100 στρεμμάτων με την μέθοδο της υδροπονίας δηλαδή όχι στο χώμα αλλά σε πετροβάμβακα καλλιεργούνται φυτά πιπεριάς (250,000 φυτά/έτος). Τα προϊόντα είναι πιστοποιημένα βάση της ολοκληρωμένης μεθόδου καλλιέργειας (Globalgap) από τον φορέα πιστοποίησης Eurocert Α.Ε και γίνεται εκτεταμένη χρήση βιολογικών (μη χημικών) μεθόδων καταπολέμησης των έχθρων και ασθενειών με τη χρήση ωφέλιμων εντόμων. Η φύτευση γίνεται τον Αύγουστο εκάστου έτους και ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του επόμενου έτους. Τα φυτά αποδίδουν σε ετησία βάση 1800 τόνους πιπεριάς αρίστης ποιότητας. Ο έλεγχος του κλίματος (περιβαλλοντικές συνθήκες) και των ποτισμάτων γίνεται αυτόματα με την χρήση ειδικού ηλεκτρονικού υπολογιστή. Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης αναλαμβάνουν τις καλλιεργητικές εργασίες (κλάδεμα/στήριξη) των φυτών καθώς και την συγκομιδή και συσκευασία του προϊόντος στο συσκευαστήριο της επιχείρησης. Παράλληλα με την χρήση τριών μηχανών συμπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και θερμότητας συνολικής ισχύος 4.8MW παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα με την καύση φυσικού αερίου. Αυτό διοχετεύεται στη ΔΕΗ προς κατανάλωση από τα νοικοκυριά. Τα καυσαέρια της παραγωγικής διαδικασίας του ηλεκτρικού ρεύματος διοχετεύονται στο θερμοκήπιο και καταναλώνονται εκεί από τα φυτά κατά την φυσική λειτουργία της φωτοσύνθεσης αποτρέποντας οποιαδήποτε έκλυση καυσαερίων στην ατμόσφαιρα. Η όλη διαδικασία είναι πλήρως περιβαλλοντικά φιλική. Όλα αυτά τα χρόνια η εταιρία κατάφερε να κάνει γνωστό ένα υψηλής θρεπτικής αξίας προϊόν ευρύτερα γνωστό στο καταναλωτικό κοινό και να περιορίσει τις εισαγωγές αντιστοιχών προϊόντων στην ελληνική αγορά η οποία είναι ελλειμματική και σε αυτό το προϊόν. Παράλληλα εισήγαγε στην ελληνική αγροτική πραγματικότητα υψηλές τεχνολογίες στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων και με μεθόδους απόλυτα περιβαλλοντικά φιλικές. Επιπροσθέτως λειτούργει ως πρότυπο σύγχρονης αγροτικής και ενεργειακής επιχείρησης και σημείο εκπαίδευσης πλήθους φοιτητών σχετικών τμημάτων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Υφιστάμενες εγκαταστάσεις
Τα θερμοκήπια Δράμας ΑΕ. βρίσκονται στο 3 ο χλμ ΕΟ Δράμας-Μικροχωρίου και καταλαμβάνουν συνολική έκταση 120 στρεμμάτων. Αυτά κατανέμονται σε 100 στρέμματα θερμοκηπίου όπου καλλιεργούνται οι πιπεριές. Το θερμοκήπιο είναι ολλανδικής κατασκευής τύπου Venlo γυάλινο με μεταλλικό σκελετό, το ύψος του είναι 4,5 μέτρα στην υδρορροή και 5 μέτρα στην κορυφή. Η καλλιέργεια των φυτών γίνεται σε υπόστρωμα πετροβάμβακα ο οποίος βρίσκεται σε 714 μεταλλικές υδρορροές 104 μέτρων έκαστη. Το θερμοκήπιο εξοπλίζεται με σύστημα σκίασης, εξαερισμού, υδρονέφωσης και μηχανικής συγκομιδής του προϊόντος. Επίσης η επιχείρηση διαθέτει συσκευαστήριο εμβαδού 1000 μ2 και δυναμικότητας 30 τόνων ημερησίως και ψυγεία συνολικής επιφάνειας 500 τμ. Διαθέτει γραφεία και χώρους αποδυτήριων και διαλείμματος των εργαζομένων. Επίσης μέρος της έκτασης καταλαμβάνεται από τα μηχανήματα συμπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και θερμότητας καθώς και των μηχανημάτων λίπανσης και δεξαμενών νερού.
Τα θερμοκήπια Δράμας ΑΕ είναι μια πρωτοπόρα επιχείρηση τόσο ως προς την μεθοδολογία παραγωγής προϊόντων όσο και από το είδος της πιπεριάς που παράγει. Η εταιρία παράγει πιπεριές τύπου California σε όλα τα χρώματα της αγοράς (κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί, πράσινο). Πριν την λειτουργία των θερμοκηπίων Δράμας ΑΕ όλες οι ποσότητες πιπεριάς τύπου California γίνονταν εισαγωγή στην Ελλάδα από την Ολλανδία, Ισραήλ και Ισπανία κυρίως. Από το 2006  η κατάσταση αυτή σταδιακά έχει ανατραπεί καθώς το 2011 το 80% της ποσότητας ήτοι 1440 τόνοι περίπου πιπεριάς που παρήγαγαν τα Θερμοκήπια Δράμας διατέθηκαν στην Ελληνική αγορά υποκαθιστώντας εισαγωγές τις οποίες έχει περιορίσει καθώς μεγάλες ποσότητες του προϊόντος διοχετεύονται στην ελληνική αγορά διότι έχουν κερδίσει τους καταναλωτές λόγο της υψηλής ποιότητας και γεύσης τους. Η πιπεριά τύπου California συσκευάζεται σε δυο τύπους συσκευασίας, σε 5κιλο χαρτοκιβώτιο και σε μικροσυσκευασία 3 τεμαχίων και 3 χρωμάτων (flowpack). Συμφώνα με εκτιμήσεις στην ελληνική αγορά καταναλώνονται ετησίως συνολικά 7000 τόνοι πιπεριάς τύπου California.
Καθώς η οικονομική κατάσταση την ελλήνων καταναλωτών έχει αλλάξει τα τελευταία 2 χρόνια πολλές από τις παλιές συνήθειες στην κατανάλωσης νωπών φρούτων και λαχανικών έχουν αλλάξει  δραστικά. Έχει παρέλθει η εποχή όπου οι καταναλωτές αγόραζαν τα προϊόντα  «με το κιλό», σήμερα πλέον οι μικροσυσκευασίες κυριαρχούν. Έτσι τόσο οι καταναλωτές στα μανάβικα της γειτονιάς  όσο και στα σουπερ μάρκετ αναζητούν προϊόντα υψηλής ποιότητας σε μικροσυσκευασίες ώστε να μειώσουν το κόστος του νοικοκυριού.
Πλέον η αγορά ζήτα μικροσυσκευασίες και η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τις τάσεις της αγοράς ώστε να είναι βιώσιμη στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες.
Έτσι σήμερα  τα θερμοκήπια Δράμας Α.Ε. δίνουν έμφαση στην παραγωγή   flow pack ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει τις απαιτήσεις της αγοράς και να συνεχίσει να προμηθεύει  με τα προϊόντα της στους καταναλωτές.

Τα προϊόντα της κρίσης
Το flowpack είναι συσκευασμένες ανά τρεις πιπεριές τύπου California διαφορετικών χρωμάτων σε μικροσυσκευασίες 500 γραμμαρίων. Οι συσκευασίες αυτές πέρα από το γεγονός ότι σε μια περίοδο οικονομικών δυσκολιών για τους καταναλωτές τους επιτρέπουν να καταναλώσουν μόνο αυτό το οποίο τους είναι απαραίτητο. Επιπλέον η συσκευασία του προϊόντος το κάνει πιο διατηρήσιμο καθώς περιορίζονται οι απώλειες υγρασίας και το προϊόν είναι πιο καλαίσθητο. Συγκεκριμένα οι πιπεριές σε συσκευασία 5 κιλών μπορούν να συντηρηθούν σε εμπορεύσιμα επίπεδα για 7 ημέρες σε θερμοκρασία 6 C ενώ στις ίδιες συνθήκες οι πιπεριές τύπου flowpack διατηρούνται για έως και 21 ημέρες, τριπλασιάζοντας έτσι τον χρόνο συντήρησης τους. Δεν είναι τυχαίο ότι στις διεθνείς αγορές έχει επικρατήσει αυτός ο τύπος συσκευασίας.
Στα πλαίσια αυτά παράγονται δυο τύποι προϊόντων σε συσκευασίες flow pack αυτή την στιγμή. 1)  Τρεις πιπεριές τύπου California με κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα αντίστοιχα συνολικού βάρους 500 γραμμαρίων και 2)  Τρεις πιπεριές τύπου California με κόκκινο, κίτρινο και πράσινο χρώμα αντίστοιχα συνολικού βάρους 500 γραμμαρίων. Επιπλέον η εταιρία στοχεύει να επεκταθεί και σε νέα προϊόντα τα οποία θα ονομάσει flowpack economy pack. Αυτά θα είναι τρεις πιπεριές τύπου California με κόκκινο χρώμα και τρεις πιπεριές τύπου California με πράσινο χρώμα. Αυτές θα εξυπηρετήσουν την ανάγκη της αγορά για συσκευασμένο προϊόν λαχανικών σε μικροσυσκευασίες και σε χαμηλή τιμή ανά τεμάχιο. Πλέον λόγω  των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά η κατεύθυνση προς μικροσυσκευασίες λαχανικών είναι μονόδρομος καθώς πλέον οι καταναλωτές αγοράζουν προσεκτικά τις ποσότητες που τους χρειάζονται και ζητούν υψηλής ποιότητας προϊόν σε μικρές ποσότητες.

Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού